Megkezdődött a régi budai Városháza rekonstrukciójának második, befejező üteme az Óvárosháza épületében, ami várhatóan 2017. második felében kerül átadásra. A PADA tulajdonában álló épület angol nyelvű transzdiszciplináris doktori képzésnek ad majd otthon. Az épület a nagyközönség számára is látogathatóvá válik, könyvesbolttal, étteremmel és kiállítótérrel. A kivitelezést a közbeszerzésen nyertes Magyar Építő Zrt. végzi.

A régi budai Városháza helye a 13. század második felétől kezdve beépített terület. Eleinte öt kisebb telek, illetve ház állt itt. Az idők során az épület volt Buda városháza, működött benne leányiskola, fiú rajztanoda és múzeum is, de helyet kapott itt az MTA Nyelvtudományi Intézete is, valamint 1992-2010 között a Collegium Budapest for Advanced Study.

A rekonstrukció II., befejező ütemében folyamatos művészettörténészi felügyelet mellett kerül kialakításra az épület homlokzatának 1870-es évekbeli megjelenése. A nyílászárókat a jelenlegi ablakkiosztások megtartásával, de az egykori barokk ablakprofiloknak megfelelően rekonstruálják. Az épület belső tereinek felújítása, valamint a gépészeti és elektromos rendszerek kialakítása is a műemléki elvárásoknak, de egyben a mai kor magas szintű követelményeinek megfelelően történik majd. A szakemberek restaurálják a belső nyílászáró kő kereteket, a belső udvari fa ablakokat és az eredetinek tekinthető pinceszinti kőfalakat. A pinceszinten és a földszinten kiszolgáló helyiségek, az első emeleten tárgyalók, konferenciaterem, rektori szobák és szemináriumi helyiségek kapnak helyet, az eddig beépítetlen tetőtérben pedig kutató szobák, kutató terek kerülnek kialakításra. Az épület szinte teljes egészében akadálymentes lesz.

A kivitelezés során kiemelt fontosságú cél, hogy a 21. század elvárásainak megfelelő terek jöjjenek létre úgy, hogy az épület kinézete illeszkedjen a régi korokhoz, büszkén emlékezve az évek során betöltött számtalan funkcióra, hiszen az egykori budai Városháza különleges műemléki értékkel bír.

A kivitelező Magyar Építő Zrt-ről:

Az 1889-ben alapított Magyar Építő Zrt. a hazai építőipar egyik legnagyobb múltú, meghatározó súlyú szereplője. Szakértelmét számos emblematikus épület kivitelezése és renoválása tükrözi, mint például a Mátyás Templom felújítása, a budapesti Honvéd Kórház építése, vagy a „Rendőrpalotaként” ismert ORFK-BRFK épülete. Jelenleg is olyan jelentős épületeken dolgoznak, mint a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának rekonstrukciója, a Ludovika RTK oktatási és szállás épülete, vagy épp a volt Posta Palota felújítása.