A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a Liget Budapest Projektet, 75%-uk szerint a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát - derül ki az Inspira Research Group közvéleménykutatásából, melyet sajtóközleményben kapott meg lapunk.

 

A Liget majdani kész állapotában.

A Városliget Zrt. megbízásából elkészült kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív fővárosi mintán, ahol a megkérdezettek a Liget Budapest terveinek megismerése után alkottak véleményt. A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig

a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló.

 

Az Új Nemzeti Galéria

A felmérésből az is kiderült: a válaszadók 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a Liget zöldfelületeit is növelik és megújítják, az új épületeket pedig kizárólag lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel. Számos jelenleg is zajló beruházás barnamezős projektként valósul meg a több nemzetközi díjjal is elismert Liget Projektben.

 

A Magyar Innováció Háza

„A közvélemény-kutatás eredménye jelzi, hogy a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy a Liget Budapest Projekttel az a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor a Városliget egyet jelentett a minőségi kikapcsolódással, belsejében pedig tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények. Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, és emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, melyekben olyan fontos nemzeti gyűjteményeink kapnak majd helyet, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza.” – fejtette ki Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

 

A már átadott Millennium Háza (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Ahogy erről a magyarepitok.hu-n korábban többször is beszámoltunk, a Szépművészeti Múzeum látványos munkálatait a Magyar Építő Zrt. kivitelezte, a Millennium Háza műemléki restaurációját pedig az Épkar Zrt. végezte el. A Magyar Építő Zrt. a Magyar Zene Házán és a Néprajzi Múzeumon is dolgozik, az utóbbi projektben a ZÁÉV Zrt.-vel közösen. A múzeum mélyépítési munkáit a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végezte el. A Főber Zrt. és az Óbuda-Újlak Zrt. konzorciuma az alábbi projektekben vesz részt a Ligetben: Magyar Zene Háza, Nemzeti Galéria, Néprajzi Múzeum, OMRRK, Liget Park.

 

A Szépművészeti Múzeum Román-csarnoka (bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

A  Liget Budapest Projekt alapvető célkitűzése, hogy a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül, a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével

a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

 

Az épülő Magyar Zene Háza (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Az új épületek közül a két legnépszerűbb a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria, amely a fővárosiak 81 illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését. Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középkorúak, a belvárosiak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek.

 

A tájba illeszkedő Néprajzi Múzeum látványterve