Ismét pozitív nemzetközi sajtóvisszhangot kapott a Magyar Zene háza: most a világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a CNN amerikai hírtelevízió The transformative buildings set to shape the world in 2021 című cikkében. A Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Házáról lapunk már számos alkalommal írt, legutóbb októberben.

A látványos kulturális teret a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében, a japán Sou Fujimoto sztárépítész és magyar partnere, az M-Teampannon Kft. tervei alapján építik meg. A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végzi el, a bonyolult tetőszerkezet acélvázáért a Weinberg '93 Kft. szakemberei felenek, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest Kft. munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta.

 

Már nyáron is látványosan festett az épület (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

2020 nehézségei sem hátráltatták

A CNN megjegyzi: noha a világjárvány szerte a világon hátráltatja a beruházásokat, 2021-ben mégis jó néhány izgalmas épületet adnak át. Mivel ezeket az ingatlanokat évekkel ezelőtt tervezték, várhatóan nem fogják tükrözni a koronavírus-járvány óta előtérbe került tervezési prioritásokat, mégis összhangban vannak a legjobb kortárs építészet "polgárian nagyvonalú és fenntartható szellemével” – hangsúlyozza a vezető amerikai hírcsatorna.

A Magyar Zene Háza - amely egyszerre lesz múzeum, zenei rendezvényhelyszín és oktatási központ is - a Liget Budapest projekt egyik kiemelkedő beruházása, amely radikálisan újragondolja a magyar főváros legnagyobb parkját – írják. Mint a cikk kiemeli,

a festői Városligeti-tó mellett épülő ház hullámzó tetőszerkezete engedi a fákat áttörni az ég felé.

Az épület célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország gazdag zenei hagyományaira, de a nyilvánosan elérhető szolgáltatások a parklátogatókat is becsábítják majd a földszintre, amelynek áttetsző dizájnja elmossa a kint és a bent közötti különbséget.

 

New York, Taiwan, Ecuador, Amszterdam társaságában

 

A Far Rockaway Library New Yorkban (Snøhetta)

A listán a Magyar Zene Háza mellett olyan beruházások szerepelnek, mint a New York-i Far Rockaway Könyvtár, a Tajpeji Előadóművészeti Központ, a quitói Aquarela lakókomplexum, a rönnei (Dánia) Hotel Green Solution House (a világ első "klímapozitív" szállodája), az amszterdami OurDomain Student Housing diákotthon, a Sao Vicente-i Úszó Zenei Központ (Zöld-foki Köztársaság), valamint a Sunac Guangzhou Grand Theatre névre keresztelt kantoni színház.