Pénteken kora este felavatták a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében elkészült Puskás Arénát. A megnyitó után az új nemzeti stadionban teltházas találkozó kezdődött: a magyar fociválogatott este 7-től 65 ezer szurkoló előtt játszott Uruguay legjobbjai ellen, és 2-1-es vereséget szenvedett.

A Puskás Aréna az avatás napján... - fotó: MTI/Illyés Tibor
...és a teltházas mérkőzésen - fotó: MTI


Közel négyéves projekt zárult le

Az 1953-ban megépített Népstadion állaga a 2000-es évekre annyira leromlott, hogy jelentősen korlátozódott a befogadóképessége. A régi aréna bontása 2016 elején indult meg, a mintegy 50 ezer köbméter beton és vasbeton teljes mértékben újrahasznosult, beépülve az új stadionba. A kivitelezést 2017 tavaszán kezdte el a Magyar Építő és a ZÁÉV konzorciuma a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (KKBK) beruházásában. 

Az újjáépülő pilonok kivitelezés közben - Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb építési beruházása a vele kapcsolatos közbeszerzések lezárultával száz százalékig magyar projektté vált, miután a műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője Skardelli György volt. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladait a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg.


Kulcsszerepben a 650 tonnás daru

A stadion projektjében 2017 végére a cölöpözési munka lezárult, és a szerkezetépítés is előrahaladott állapotot ért el. 2018-ban következhetett az egyik legnagyobb kihívásként a stadiontető kivitelezése, melynek elemeit egy 650 tonnás daruval illesztettek a helyére. Az aréna építkezése tavaly szeptemberben érte el a legmagasabb pontját, az idei év pedig döntően az épületgépészeti munkálatokról szólt. Az 52 méteres magasságával Budapest második legnagyobb épületévé vált Puskás Aréna májusban már 80 százalékos készültségnél tartott, ekkor a játéktérről készített fotókkal is bemutathattuk az olvasóinknak.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Az európai futballszövetség (UEFA) által is profinak ítélt kivitelezésnek köszönhetően a stadionban júniusban és szeptemberben már látványos fénypróbák következhettek, majd októberben az aréna tesztmérkőzéséről számolhattunk be.

Puskás Aréna Facebook oldala


Óriási szakmai erő összpontosult a projektben

Az építkezés három év alatt összesen 15 ezer embernek adott munkát, az idén tavasszal lezajlott szakaszban naponta 1500-2000 munkás volt a helyszínen, és sok határontúli magyar is részt vett a kivitelezésben. Hogy mekkora szakmai erő összpontosult az új Puskás építésén azt jól érzékeltette, hogy a helyszínre kitelepített konténervárosban összesen több, mint 100 mérnök dolgozott.

Fotó: Kapdebo László

A ma átadott stadionban nem sokáig pihen a labda, hiszen hétfőn a Gera Zoltán által irányított U21-es válogatott is itt fogadja barátságos mérkőzésen Ausztriát. A követező fontosabb mérkőzések pedig 2020 nyarán következnek, amikor Budapest három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont a foci-Eb-n. 


A múlt tisztelete találkozott a legmodernebb megoldásokkal

A nemzeti aréna újjáépítésénél számos elvárásnak kellett teljesülnie, melyek közül az egyik legfontosabb a múlt tisztelete. Ennek megfelelően a toronyépületet megtartották, ahol jövő tavaszra egy Puskás-múzeum épül fel. Ugyanezt szolgálja, hogy megtartották az épület építészeti karakterét, így a jellegzetes pillonsor és a lépcsőházsor megmaradt.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A múlt tiszteletben tartásának további eleme, hogy az új pálya kezdőköre ugyanoda került, ahová a régi: a játékosok pontosan ott végzik majd el a kezdőrúgást, ahol annak idején Puskásék.

További fontos elvárás volt, hogy 21. századi stadion épüljön a játéktérhez közeli,

teljes mértékben fedett lelátókkal.

Ugyanakkor a a közönség gyorsan és könnyen közlekedhet, a lelátó meredeken ível fel, ezzel elősegítve a katlan hangulatot, Jelentős elem, hogy a nézők jóval közelebb vannak küzdőtérhez, mint a Népstadionban, ahol ráadásul még atlétikai futókör is növelte a távot.