Pénteken a Vasas Szakszervezetek fővárosi székházában 67-ik alkalommal tartották meg az Építők Napja ünnepségét, melyen a kormányzat és az ágazat képviselői tüntették ki a szakma legjobbjait.

A rendezvényt megnyitó beszédében az újonnan felállt Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Dr. György László azt hangsúlyozta, hogy a hazai építőipar regionális összevetésben is jól teljesít. Hazánkon kívül ugyanis mindössze Lengyelország tudta meghaladni a 2010-ben mutatott építőipari kibocsájtását.
Az új államtitkár arról is beszélt, a kormányzat célja az építőipar fenntartható, modern technológián és innováción alapuló fejlődése. „Innovációnak számít az új eljárásokat, eszközöket, munkafolyamatok bevezetése is. Ennek megfelelően olyan pályázatokat fogunk előnyben részesíteni, aminek köszönhetően nő a magyar munkavállalók termelékenysége” – fogalmazott az államtitkár utalva a tavaly decemberben létrejött ÉVOSZ-NGM megállapodásra. Hozzátette, az akkor meghirdetett pályázati programot az ITM fogja végrehajtani.

György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár

Az államtitkár azzal folytatta, a cél eléréshez az is kell, hogy több építőipari középvállalat legyen Magyarországon, vagyis koncentrációra van szükség. „A szaktudás összpontosítása ugyanis már önmagában is növeli a kibocsátást” – hívta fel a figyelmet Dr. György László.
A kormányzat további képviselőinek, illetve a szakmai szervezetk ünnepi köszöntői után a díjátadó következett, melyen közel félszáz szakembert tüntettek ki. Miniszteri elismerő oklevélben részesült Papatyi Balázs, a Magyar Építő Zrt. főépítésvezetője a Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióján végzett munkájáért, melynek részleteit ebben az interjúban mutattuk be.

Papatyi Balázs

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2018/06/dijat-erdemelt-az-epitok-napjan-a-szepmuveszeti-felujitasa