Jó ütemben halad a Liget Budapest Projekt keretében a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. munkájával épülő intézmény kivitelezése. A Néprajzi Múzeum új épületének homlokzata látványos fejlődésen ment keresztül az utóbbi hetekben.

Az épületet körbeölelő üvegfüggöny már 98%-ban elkészült, a jövő héten pedig az utolsó elemek is a helyükre kerülnek.

Erre a felületre tavasszal egy fényrács kerül, amely az árnyékoló funkciót tölti majd be - derült ki a Liget Budapest projekt Facebook bejegyzéséből.

 

 

A korábbihoz képest háromszor nagyobb lesz a kiállítótér

Az intézmény több mint százéves története során először költözhet a gyűjtemény saját igényei szerint kialakított otthonba, amelyben a régi, Kossuth téri épülethez képest több mint háromszor nagyobb kiállítótér áll majd rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. Az állandó tárlatoknak több mint 4.200 négyzetméteres, az időszakiknak pedig 2.300 négyzetméteres teret alakítanak ki.

Az épület számos eddig hazánkban nem alkalmazott műszaki megoldást rejt.

Ezek egyike az amerikai hadsereg által a rakétasilókhoz kifejlesztett, speciális víznyomás elleni szigetelés. Ez képezi a 18 ezer négyzetméteres vasbeton alaplemeznek és a felbecsülhetetlen értékű műtárgyak védelmét a talajvíz ellen. Szintén különlegesség, hogy az épület két végén egy ötemeletes háznak megfelelő súlyt kell fenntartani, ezt is egy eddig Magyarországon nem alkalmazott technológia oldja meg.

 

 

Az épület terve elnyerte a Világ legjobb középülete díjat

Az épület terve 2018-ban a „Világ legjobb középülete” díjat nyerte el a rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson, ahol megkapta a „World’s Best Architecture” különdíjat is.

A magyar Napur építésziroda terve a nemzetközi zsűri egyhangú döntése alapján olyan világhírű tervezők pályamunkáit utasította maga mögé, mint Zaha Hadid, Reem Kolhaas, Bernard Tschumi vagy a Björke Ingels Group.

A Néprajzi Múzeum épülete tavaly októberben került szerkezetkész állapotba, és a tervek szerint 2022 elején birtokba vehetik a látogatók.