Virtuálisan bejárhatóvá vált a Néprajzi Múzeum által közzétett kisfilm segítségével az intézmény új épülete, amely a Liget Budapest projekt keretében, a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében épül az Ötvenhatosok terén.


Az eddig kevésbé ismert is kincsek is elérhetővé válnak

A múzeum közleménye emlékeztet, Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézményeként a Néprajzi Múzeum első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe. A tervek szerint a beruházásnak köszönhetően az intézmény kevésbé ismert kincseit is megismerheti a közönség.   

"A háromezer négyzetméteres állandó kiállítási tér egy korszerű szemléletű, nagyszabású, látogatóbarát tárlat létrehozására kínál majd lehetőséget.

Az épületben jelentősen megnő majd a látogatók által közvetlenül megismerhető műtárgyak száma, emellett az időszaki tárlatok is több ezer négyzetméteren kapnak helyet"

- emelte ki a múzeum.   


A legkülönbözőbb funkciókat töltik majd be a terei

Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgató szavaiból az is kiderült, hogy a korábbi kiállítási tereiknek közel a háromszorosát használhatják az új épületben. "A fejlesztés része a múzeumi rendezvényeknek helyet adó terem, valamint az egyedülállóan izgalmas néprajzi filmgyűjtemény bemutatására szolgáló moziterem is" - áll a közleményben.

Az ifjúsági múzeum állandó tárlata mellett további múzeumpedagógiai és ismeretátadási interaktív terek is készülnek az új múzeumi épületben, bennük műhelyek, workshopok, kézműves foglalkozások helyszínei. Az érdeklődők számára korszerű kutatóterem és könyvtári olvasóterem is készül, ahol a páratlan gazdagságú fénykép és adattári gyűjtemények már a legkorszerűbb digitalizált megoldásokkal is elérhetővé válnak.   


Így készült a kisfilm

Az építészeti modellt az épület tervezője, a NAPUR Architect Kft. a beruházó Városliget Zrt. engedélyével bocsátotta a filmkészítők rendelkezésére. A modellt az előkészítő munkák során 3D szkennelési technikával létrehozott tárgyakkal egészítették ki, melyek felbontása tudományos kutatásokra is alkalmas.

A filmben a kivitelezési fázisban lévő épület képei vannak összefűzve a virtuális modellel úgy, hogy a helyszíni drónfelvételekből visszanyert valós kamerapályákhoz illesztették a virtuális tér kamerapályáit. Az aláfestő zene Singh-Bahadur Áron munkája, amely a Néprajzi Múzeum Hangtárának archív felvételeire épül.