Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, és egyben az intézmény megnyitásának első évfordulóján nyílik meg a nagyközönség számára a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása – olvasható a Liget Budapest Projekt sajtóközleményében.

A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig” című tárlat a korszak legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit és legfontosabb poptörténeti eseményeit mutatja be. A közel 1000 négyzetméteres, interaktív tárlat az eddigi legátfogóbb a témában.

A Liget Budapest Projekt keretében létrejött intézmény a nyitás óta példátlan népszerűségnek örvend a hazai és a külföldi látogatók körében, egy év alatt több mint 800 ezren látogattak el a Házba – írták.

A Magyar Zene Háza a Magyar Építő Zrt. kivitelezésével, a Sou Fujimoto tervei alapján épült. A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el. A tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készítette, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta. Sou Fujimoto magyar tervezőpartnere az M-Teampannon Kft. volt.

Fotó: Liget Budapest Projekt​ 
Fotós: Fényes Csaba

A kiállítás modern technológiai megoldásokkal nyújt élményközpontú ismeretterjesztést

„Az időszaki kiállítással valóra vált a Zene Háza teljes tartalmi koncepciója, immáron minden programelem elkészült, amit a tervezéskor megálmodtunk” - fogalmazott Batta András, az intézmény ügyvezető igazgatója.

„A Magyar Zene Háza egy évvel ezelőtti megnyitása fontos mérföldkő volt a Liget Budapest Projekt történetében. Az azóta ide látogató több, mint 800 ezer vendég egyértelműen igazolja, hogy szükség volt egy ilyen típusú zenei intézmény létrehozására, és egyben rámutat a Városliget átfogó megújításának sikerességére is, amelyet az új intézmény kiemelkedő nemzetközi elismertsége és díjai is fémjeleznek” - tette hozzá Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa.

Fotó: Liget Budapest Projekt
Fotós: Hajdu János

A tárlat a rendszerváltozás előtti évtizedek populáris zenéjét és társadalmi vonatkozásait dolgozza fel 8 különböző témakörön keresztül. A kiállítás nemcsak a politikával átitatott korszak kiemelkedő előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat, a zenészek mozgásterét alapjaiban behatároló, erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszert, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát.

Fotó: Liget Budapest Projekt​ 
Fotós: Fényes Csaba

A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, melyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe. A korszak kultikus szórakozóhelyeit felelevenítő Klubok terében a látogatók egy hologramos vetítésen keresztül három kiemelkedő együttes – az Omega, az Illés és az LGT – különböző korszakait ismerhetik meg. A Politika terébe lépve különböző installációk mutatják be, hogyan tudtak érvényesülni a hazai popzenészek a hatvanas-hetvenes évek Magyarországán. Egy eredeti flipperen játszva a látogatók például megérthetik, milyen nehézségek árán sikerült egy-egy hazai együttesnek megszervezni egy külföldi utazást, turnét, míg egy korabeli pártirodába betérve még azok is megérezhetik annak az időszaknak a politikai légkörét, akik nem is éltek a rendszerváltozást megelőzően.

A Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása Horn Márton és Jávorszky Béla Szilárd kurátorok vezetésével, Báger András belsőépítészeti tervei alapján, Benkóczy Péter és csapata kivitelezésében készült el. A tárlat 2023. január 22-től 2023. október 29-ig tekinthető meg.

Magyar Zene Háza: újabb attrakcióval gazdagodik az ország egyik leglátogatottabb kulturális intézménye
Magyar Zene Háza: újabb attrakcióval gazdagodik az ország egyik leglátogatottabb kulturális intézménye
Magyar Zene Háza: újabb attrakcióval gazdagodik az ország egyik leglátogatottabb kulturális intézménye
Magyar Zene Háza: újabb attrakcióval gazdagodik az ország egyik leglátogatottabb kulturális intézménye