A Magyar Építő által kivitelezett beruházás hét évtizedes adósságot törlesztett, a nagyközönség szerda déltől látogathatja a 112 éves intézményt.

Több mint három évig tartó felújítást követően kedden megnyitották a Szépművészeti Múzeumot. A Budapest világörökségi helyszínei közé tartozó, neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban kivitelezett épület a Magyar Építő Zrt. munkájának köszönhetően született újjá. A 112 éves múzeumot Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg újra.

A Szépművészeti egyik legértékesebb részének számító Román csarnok évtizedekig volt romos állapotban, most viszont ez az épületrész is teljes körű felújítást kapott. A csarnok még a második világháborúban szenvedett jelentős károkat, ám azóta csak felületesen újították fel, és raktárként használták. A Szépművészeti történetének legnagyobb fejlesztéséről a projekt főépítésvezetője, Papatyi Balázs adott interjút a lapunknak, ebből a csarnok felújításáról is számos érdekes háttérinfó kiderült.

A Liget Budapest projekt keretében végzett beruházás során nem csupán a Román csarnok újult meg. „Rendbe tettük a múzeum arculatát meghatározó tereket egy átfogó rekonstrukcióval, emellett teljes műszaki modernizáció történt az egész épületben” – nyilatkozta korábban lapunknak a Magyar Építő elnök-vezérigazgatója, Szikszai Zoltán.

Az épület mintegy 40 százalékát több mint 14 ezer négyzetméteren rekonstruálták. Egyebek mellett

  • új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki,
  • felújították a tetőszerkezet nagy részét,
  • korszerűsítették a fűtésrendszert,
  • klimatizálták a termek egy részét,
  • és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak.

Csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapja vissza eredeti funkcióját.   

A látogatók két szakaszban vehetik használatba a megújult épületet. A múzeum első körben szerda délben nyílik meg a nagyközönség előtt, az összes állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz látható.

Visszatértek a Szépművészeti eredeti koncepciójához

A felújítás mellett a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték.

Több évtizedes távollét után a magyar művészeti anyag hazatér a Szépművészeti Múzeumba, amely ezt követően az egyiptomi és a görög-római mellett a 18. század végéig együtt mutatja be az egyetemes és a magyar művészet történetét. Ugyanakkor a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont.

Ezt a szellemiséget tükrözik az épületeink

A keddi átadón Orbán Viktor úgy fogalmazott, a múzeum átadása komoly mérföldkő a Liget Budapest projektben is. "Mi magyarok a magasba törekvő, szellemi természetű nagyság hívei vagyunk, ezt elődeink értették és komolyan vették" - hívta fel a figyelmet a kormányfő. "Így született meg Hősök tere a Millenniumi Emlékművel és a Városligettel, és ezért határozták el, hogy felépítik a Szépművészeti Múzeumot."  A miniszterelnök szerint a magyarok a saját nagyságukat nem abban látták, hogy el tudnak venni valamit mástól, hanem hogy mit tudnak hozzátenni a kultúrához és a tudományhoz. Hozzátette: mi mindig többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle.

Baán László, a múzeum főigazgatója beszédében megköszönte a három évig tartó teljes körű rekonstrukció résztvevőinek munkáját. Kiemelte: a művészet az egyik módja megszabadulni az emberi élet rövidségének, végességének fenyegetésétól. Azt is hangsúlyozta, hogy a Szépművészeti Múzeum Magyarország első állandó, 1906-ban megnyitott képzőművészeti múzeuma.

Forrás: https://magyarepitok.hu/aktualis/2018/10/megnyilt-a-felujitott-szepmuveszeti-muzeum

Megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum
Megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum
Megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum