A budapesti kulturális központot a Magyar Építő Zrt. kivitelezi a világhírű japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu tervei alapján.

 

A Magyar Építő megkezdte a magasépítési munkálatokat a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házánál. Ahogy azt már korábban megírtuk, a létesítmény az egykori Hungexpo-irodaházak helyén épül fel Városliget egy olyan részén, ami egykor el volt zárva a közönség elől. A fejlesztésnek köszönhetően nem csupán különleges épülettel gazdagodik Budapest, de több ezer négyzetméternyi zöldterületet is visszakapnak a parkhasználók.

Egy éven belül szerkezetkész lesz az épület

A napokban befejeződtek a mélyépítési munkálatok és megkezdődött a ház magasépítése. Ilyen ütemben haladva az épület egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz. A kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte.

„Az intézmény a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló, interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, valamint az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel” – nyilatkozta Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője.

Az épület térszint alatti része ad majd otthont az interaktív "varázstérnek" és a hangdómnak, a földszinten pedig két előadó- és koncertterem kap helyet. A készülő épületet 2021 végén veheti birtokba a közönség.

Ide kattintva elérhető a Magyar Zene Házáról készült látványterv videója.

Számos munkálat folyik a Liget Budapest projekten belül

Tavasszal elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Liget közelében lévő Szabolcs utcában. Az építmény lesz Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye raktárokkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, látogatóközponttal és egy új közparkkal.

Hamarosan befejeződik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Az objektum idén ősszel Millennium Háza néven nyitja meg kapuit, melyben a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás és egy századfordulós hangulatú kávézó várja majd a látogatókat. Még idén elkészül Magyarország egyik legmodernebb és legnagyobb játszótere, valamint a Millennium Háza előtti rózsakert is.

Szintén ősztől veheti birtokba a közönség a komáromi Csillagerőd felújított és kibővített épületét is, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat gyűjteménye lesz megtekinthető.

Elkezdődik továbbá az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Háza kivitelezése is. A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is birtokba vehetnek majd a parkba látogatók, az autóval érkezők pedig már használhatják a Dózsa György úti, 800 férőhelyes mélygarázst.

Az 56-osok terén már javában zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek- és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

 

(Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/04/merfoldkohoz-erkezett-a-magyar-zene-hazanak-epitese)