A Magyar Építő kivitelezésében épült budapesti 100 lakásos passzívház kivívta a legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI elismerését.

A tavalyi magyarországi díjazás után a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) is kitüntette a Jász utcai házat. Az Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton 2016. május 25-én a nemzetközi zsűri ezüst fokozatú díjjal (WORLD Silver Winner) ismerte el a XIII. kerület 2,3 milliárd forintos beruházását.

A Közép-Európában egyedülálló épület energiafogyasztási szempontból kiemelkedően úttörő beruházás, s az első nagyléptékű minősített passzívház Magyarországon. Az épület rendelkezik a Darmstadt Passivhaus Institut általi minősítéssel is.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A fűtést és a melegvíz-ellátást hőszivattyúk biztosítják, amelyeket 20 földhőszonda lát el. A szellőztetőrendszer állandó levegőkeringetésének köszönhetően kétóránként cserélődik a levegő, a használt levegő hőjét nagyrészt a friss levegő felfűtésére használják. A bérlők a fűtésért évente 15-20 ezer forintot fizetnek, a ház beruházása 2,3 milliárdba került.