A Fejér-B.Á.L. és a Magyar Építő munkájával új sportközpontot nyert a Testnevelési Egyetem.

 

Csütörtökön Velencén átadták a Velencei Vízisport és Rekreációs Központot, melyet a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciuma kivitelezett. A Testnevelési Egyetem új egysége a hazai sportszakemberek képzését segíti, mintegy 1,3 milliárdos állami támogatásból jött létre a Tóbíró közben fekvő üdülő (a korábbi KNEB-, illetve ÁSZ-üdülő) átépítésével.

A központban

  • 28 szobát és 3 apartmant, összesen 68 férőhelyet alakítottak ki,
  • emellett két 39 négyzetméteres oktatóterem és egy 115 négyzetméteres előadóterem is épült,
  • ugyanakkor öltözőket, kondicionáló részleget, reggeliző és melegítőkonyhát, valamint egyéb kiszolgáló helyiségeket is létrehoztak.

Kattintással galéria nyílik - Fotók: Láng Péter

 

A külső térben elkészült egy új, 44 férőhelyes parkoló, elektromos autótöltővel és egy csónaktároló építmény, valamint sportpályákat is kialakítottak.

Az épület teljes körű építészeti, gépészeti és elektromos felújításon esett át, új nyílászárókat és homlokzati hőszigetelést kapott, a tetőn pedig napelemes rendszert építettek ki.

 

Korábban el akarták árverezni az ingatlant

Az esemény sajtótájékoztatóján Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kormányzati célként beszélt a sportinfrastruktúra megújításáról. "Ahhoz, hogy a magyar sportolók továbbra is képesek legyenek tartani a világszínvonalat, a hazai sportszakemberképzés és a sporttudomány lehető legmagasabb szintre emelésére van szükség" - tette hozzá. Megemlítette, hogy még 2008-ban az akkori kormány árverésre akarta bocsátani az ingatlant, a kormányváltást követően azonban felismerték a benne rejlő lehetőségeket.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a beruházásról kiemelte:

Velencén a vízi sportágak oktatása és szabadtéri labdajátékok kerülnek a középpontba.

Rámutatott: a strandröplabda már olimpiai sportág, míg a strandkézilabda és a strandlabdarúgás kandidál arra, hogy olimpiai szám lehessen. A rektor arról is beszélt: a sportközponttal integratív térségi jelenlétre törekednek, együttműködve a környék turisztikai és kulturális életének szereplőivel.

 

Egy sportuszoda is épülhet Velencén

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője elmondta: jelenleg is zajlik a térségben a Velencei-tó 14 milliárd forintból megvalósuló teljes partfal rekonstrukciója, melynek részeként megépül az evezős masters világbajnokságnak otthont adó északi evezős pálya is. 

Bejelentette, hogy elkészült a kormány előterjesztése annak - a látványsportok TAO-kedvezményének igénybevételével tervezett - velencei sportuszodának, melynek önerejére a velencei önkormányzat 1,417 milliárd forinttal kandidál.

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/05/vizisport-kozpontkent-szuletett-ujja-a-velencei-to-regi-uduloje