Három magyarországi épületet díjaztak: a Magyar Zene Háza arany, a Néprajzi Múzeum ezüst, a Nyugati pályaudvar pedig bronzérmet nyert a Tetők Világbajnokságán (IFD Award) az olaszországi Meranóban – derült ki az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségánek (ÉMSZ) sajtóközleményéből.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk: a Magyar Zene Háza és a Nyugati pályaudvar a Magyar Építő Zrt. kivitelezésével, míg a Néprajzi Múzeum a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciumának munkájával valósulhatott meg.

 

Az IFD a nemzeti tetős szövetségeket, 22 ország 15 ezer tetőfedő cégét foglalja magában. A világméretű szakmai szervezetben Magyarországot az ÉMSZ képviseli. Kétévente, minden páratlan évben rendezik meg a világbajnokságot, amelyen idén az európai országok mellett az Egyesült Államok, a Dél-afrikai Köztársaság és Kína is képviseltette magát.

A világversenyen a zsűri 87 pályázatot fogadott el érvényesnek, köztük az ÉMSZ által nevezett 9 projektet, amelyek közül három dobogóra került.

 

Nemzetközi szinten is kimagaslóak az eredmények

Az IFD rendes tagjai, a nemzeti szövetségek lapostető, fémlemezfedés, homlokzat és magastető kategóriákban pályázhatnak. A közleményben Szalai Levente, az ÉMSZ ügyvezetője ismertette, hogy az október 13-ai díjátadón:

  • lapostető szekcióban nyert aranyérmet a Metal Hungaria Holding Zrt. a Magyar Zene Háza extravagáns tetőszigetelésével,
  • szintén a lapostető szekcióban lett ezüstérmes a Renomé-Bau Kft. és a Lajta-Duna Építő és Vízszigetelő Kft. közös projektjükkel, a Néprajzi Múzeum speciális tetőszerkezetével,
  • a Horex Kft. a Nyugati pályaudvar tetőjével pedig fémlemezfedés kategóriában nyerte el a bronzérmet.

Kiemelték, az idei kimagasló siker a magyar szigetelő és bádogos szakemberek számára a nemzetközi porondon. Ez is bizonyítja, hogy magyar tetős szakkivitelezők felkészültsége svájci, osztrák, német kollégáikéhoz hasonlóan elismerésre méltó. A magyarországi épületek mellett a világbajnokságon díjazták még egyebek mellett a fémlemezfedés kategóriában a Tallinni székesegyházat is.

Felidézték, hogy az előző, a 2021-es IFD AWARD-on világbajnok lett a Budavári Lovarda tetőjével a Horex Kft. fémlemezfedés kategóriában, ezüstérmet kapott ugyanebben a kategóriában a Pilisi Pléh-Boy Kft. és Németh Zoltán a Károlyi-Csekonics Palota fedésével és szintén ezüstérmes lett homlokzat kategóriában a Tető-Kovács Kft. és Bőszén és Társa Bt. a kecskeméti Tőzsdetojással.

Az ÉMSZ a tagok (magánszemélyek és vállalkozások) és pártoló tagok támogatásával működő szervezet, az 1988-ban alapított szövetség célja az épületszigetelő, tetőfedő, bádogos és ács szakma fejlődésének segítése, érdekvédelme.