ING Bank Irodaház

Bankok-Irodaházak / Budapest, VII. ker. Dózsa György út 84/c.

ING Bank Irodaház

Bankok-Irodaházak

A holland Erick van Egeraat építész és az ING Ingatlanfejlesztő Kft. kapcsolata nagy múltra tekint vissza. Az ING jóvoltából érkezett Egeraat hazánkba, és a Dózsa György utcai irodaház előtt már épített a cégnek irodaházakat az Andrássy úton (1992-1994) és a Paulay Ede utcában (1994-1997).

EEA az ING Bank számára tervezett székháza a Dózsa György úton az utóbbi években kapott hideget-meleget mind a szakma képviselőitől, mind pedig a laikusoktól. Egy azonban biztos, a mai hazai kortárs építészet egy olyan épületével állunk szemben, amely a megosztósága ellenére is figyelmet követel magának.

A Dózsa György úti térfalból már messziről tekintve kitűnik a kifelé dőlő homlokzat. Az út túloldaláról szemlélve látható, hogy az irodaház hatalmas tömegét az építész három részre bontotta, így próbálta széttagolni az épületet akkora kisebb egységekre, amelyek a szomszédos villaépületekkel kapcsolatot tudnak kialakítani. A három tömeg homlokzatképzése hasonló, függőleges csíkok tagolják őket, amelyek három különböző felületű kő, sima üveg illetve mintás üveg váltakozásából állnak. A három tömeget előcsarnokok kötik össze, amelyek pontmegfogásos üveghomlokzatot kaptak. És végül egy utolsó rétegként, keresztül-kasul a tömegeket és előcsarnokokat horizontális irányban átszelő acélszalagok fogják össze az épületet.

Ezzel a nagyon hangsúlyos és kirívó homlokzattal áll ellentétben az oldalsó és hátsó oldalon az egyszerű vakolt, lyukarchitektúrás homlokzat, amelyet a síkugrásokkal, és a különböző ablakok variálásával próbál izgalmasabbá tenni az építész, azonban a főhomlokzathoz viszonyítva még mindig nagyon visszafogottnak hat.

Az építész a vele készült interjúban beszél a hitvallásáról: "a divattervezés és az iparművészet közelebb áll a mai élethez. A legtöbb építész az örökkévalóságnak tervez, és éppen ezért elfordul a mai élettől. Számomra a divat a világban való jelenlétem biztosításának egyik lehetséges módja. Hiszem, hogy csak akkor tudsz jó épületet tervezni, ha azok a jelenben is jók" (MÉ, 2004). Erick van Egeraat szerint az átlagtól eltérő, a különleges maradhat csak fenn. Ezzel a kijelentésével feldobta nekünk a labdát, most már csak is a mi megítélésünkön múlik, milyennek állítjuk be az épületet, azonban az kétségtelen, hogy sikerült az ING-székházzal egy olyan épületet alkotnia, amellyel sokat fognak még a budapesti kortárs építészet kapcsán foglalkozni.Megvalósulás helye:

Budapest, VII. ker. Dózsa György út 84/c.


Megbízó:

DP Bővítés Kft.


Megvalósulás ideje:

2003-2004


Tervező: