Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Oktatási Intézmények / Szeged, Tisza Lajos krt. 107.

Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ

Oktatási Intézmények

Az SZTE Mérnöki Kar három épületében zajlik az oktatás, és a kutatás. Az egymáshoz közel elhelyezkedő épületek nem csak gyalogosan, hanem tömegközlekedéssel és személygépkocsival is jól megközelíthetők. A belvárosi ingatlanoktól rövid sétára található az egyetem Rektori Hivatala, és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ.

Főépület (A épület): Az épületben található a Kar Dékáni Hivatala, a tanulmányi ügyek, az oktatásszervezési ügyek, a gazdasági ügyek, a szolgáltatási és üzemeltetési ügyek titkárságai, a Műszaki Intézet titkársága, az Ökonómiai és Vidékfejlesztési Intézet titkársága, és a kar saját tornaterme. A főépületben első sorban elméleti oktatás folyik, melyet a négy előadó terem (kb. 100 fő/terem befogadására alkalmasak), és nyolc szemináriumi terem támogat. Az épületben kapott helyet még három számítógépes kabinet, illetve laborgyakorlatoknak adnak helyet az emeleti laboratóriumok, míg az alagsorban műhelymunkát is lehet végezni.

B-épület: Az épületben egy szint oktatási célra van bérbe adva. Az épület többi része kiadó.

C-épület: Az épületben található az Élelmiszermérnöki Intézet titkársága, és egy nagy előadó mellett 5 szemináriumi terem is helyet kapott, illetve van 17 laboratórium és műhely, ahol a szakmai gyakorlati órák szoktak zajlani.

D-épület: Az épületben található a Folyamatmérnöki Intézet titkársága, két számítástechnikai kabinet, és tíz laboratórium. 2011 novemberében adták át az SZTE Mérnöki Karának új, modern, megújuló energiaforrásokkal működtetett épületét. A mérnökképzés megerősítését, fejlesztését jól felszerelt gyakorlati oktatási terek, és 11 labor szolgálja. Számos innovatív, környezetkímélő építészeti és gépészeti megoldást alkalmaztak az épület tervezésénél, kivitelezésénél. Hőkutak szolgálják a geotermikus energiával működő fűtő- és hűtőrendszert. A tetőre egész napelemparkot telepítettek - ez segít rá a zöldház áramellátására. A vasbeton szerkezetet háromrétegű üvegfalak teszik áttetszővé. Az ablakok képesek télen a napsugár hőjének elnyelésére és elraktározására. Energiatakarékos LED-világítás és a hőháztartás hatékonyságát biztosító, speciális üvegtechnológia teszi lehetővé a gazdaságos és ökológiailag is fenntartható üzemeltetést. Az egyenletes hőmérséklet biztosítása érdekében automatikusan működésbe lép az épület falán és tetősíkján az árnyékoló, amely a napfény erejére és a széljárásra reagál. Egyedülálló, hogy a hőszivattyú rendszert a hallgatók működés közben is megfigyelhetik. Így - Varga László okleveles építőmérnök ötlete nyomán - az új kari épület maga is „tanítja” a hallgatókat. A gépészeti teret sem rejti el álmennyezet, a liftaknánál pedig egy üveglap mögül, közelről figyelhetik meg a hallgatók, miként működik a gép és a vezérlő.Megvalósulás helye:

Szeged, Tisza Lajos krt. 107.


Megbízó:

Szegedi Tudományegyetem


Megvalósulás ideje:

2002-2004


Tervező: